Hyvinvointikeskus on hahmottumassa

21.1.2015

LOPPUSUORALLA. RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ JARMO LUUKKANEN JA VANHUSTEN ASUNTOSÄÄTIÖN LEENAMARIA KEIPILÄ TARKASTELEVAT IITTALAN HYVINVOINTIKESKUKSEN PIIRUSTUKSIA. RAKENNUKSEN VIIMEISET YKSITYISKOHDAT SELVIÄVÄT, KUN KAUPUNKI TEKEE LOPULLISEN PÄÄTÖKSEN TALOON
LOPPUSUORALLA. RAKENNUTTAJAPÄÄLLIKKÖ JARMO LUUKKANEN JA VANHUSTEN ASUNTOSÄÄTIÖN LEENAMARIA KEIPILÄ TARKASTELEVAT IITTALAN HYVINVOINTIKESKUKSEN PIIRUSTUKSIA. RAKENNUKSEN VIIMEISET YKSITYISKOHDAT SELVIÄVÄT, KUN KAUPUNKI TEKEE LOPULLISEN PÄÄTÖKSEN TALOON

Hämeenlinnan kaupunkiuutiset 17.1.2015

Ikäihmisten lautakunta käynnisti marraskuussa 2012 pitkäaikaishoivan ja asumisen hankesuunnittelun, jossa Iittalan keskustaan rakennetaan hyvinvointikeskus. Suunnittelun lähtökohtina olivat Sosiaali- ja terveysministeriön muistio ja THL:n ikähorisonttimalli, joiden mukaan pitkäaikaishoidon laitospaikoista pääsääntöisesti luovutaan ja tehostetun palveluasumisen kattavuutta lisätään.

– Hankkeen pisti liikkeelle Kalvolan Koivurinteen vanhainkodin huono kunto, toiminnanjohtaja Leenamaria Keipilä Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiöstä sanoo.

– Samalla halutaan muuttaa Iittalan kyläkeskustaa entistä vetovoimaisemmaksi. Niin syntyi ajatus monen sukupolven hyvinvointikeskuksesta, jonka sisällä olisi monenlaisia toimijoita.

Hankesuunnitelmaa työstettäessä kuunneltiin paikallisten asukkaiden toiveita. Jopa uimahallin mahdollisuutta selviteltiin, mutta sen kustannukset todettiin liian suuriksi. Tällä hetkellä suunnittelun päälinjat ovat hahmottuneet, mutta sisältötarkennuksia vielä tehdään. Niin kutsutulle Fiskarsin tontille Iittalan S-Marketin taakse on nousemassa rakennuskokonaisuus, jossa on noin 50 vuokra-asuntoa.

– Valtaosa asunnoista on 30-43 neliön kokoluokkaa ja isompia, noin 60 neliön asuntoja on vain pari kappaletta, rakennuttajapäällikkö Jarmo Luukkanen Linnan Kiinteistökehitys Oy:stä kertoo.

– Kysyntää isommille asunnoille on Iittalassa vähän ja vuokrat haluttiin pitää mahdollisimman kohtuullisina.

Monitoimitiloja

Vahtera Arkkitehdit -toimiston tekemät suunnitelmat kiertävät kaupungin eri lautakunnissa, jonka jälkeen rakennuksen yksityiskohtia koskevat tarpeet ja taloon tulevat toiminnot vasta lopullisesti selviävät. Uuden hyvinvointikeskuksen halutaan olevan koko Kalvolan alueen yhteinen olohuone ja kohtaamispaikka eri ikäisille kuntalaisille sekä houkutteleva asuinympäristö ikääntyville.

– Alustavissa suunnitelmissa taloon on piirretty muun muassa terveysasema, kirjastotila ja pienimuotoinen valmistusravintola, Keipilä luettelee.

– Ensimmäiseen kerrokseen on tulossa liikunta- sekä musiikkitila ja toiseen kerrokseen on kaavailtu harrastustilaa. Lisäksi on suunniteltu vuokrattavia tiloja erilaisille hyvinvointipalvelujen tarjoajille, kuten kampaajalle, jalkahoitajalle, hierojalle tai yksityiselle lääkärille.

Komea pytinki

Artikkelin liitteenä olevassa kuvassa näkyy hyvinvointikeskuksen julkisivu Iittalantien suunnasta. Rakennuksen korkein asuntosiipi on 4-kerroksinen, kaksi osista on 3-kerroksisia ja keskiosa sisäänkäynteineen on 2-kerroksinen. Talossa on hissit ja asunnot ovat esteettömiä.

– Komea pytinkihän se tulee olemaan ja sitä Iittalassa kovasti jo odotetaan, Keipilä tuumaa.

– Kaupungin toiveiden pohjalta sitä rakennetaan ja myös juuri tämä tontti valittiin sen tahdon mukaisesti. On myös tärkeää todeta, että asukkaat maksavat vain asumisestaan, mitään muuta heillä ei vuokrassa maksateta.

Hyvinvointikeskuksen rakentaminen kestää reilun vuoden, joten hyvässä lykyssä valmista tulee vuoden 2016 lopulla.– Tavoitteena on, että tulevana syksynä saataisiin lyödä kuokkaa maahan, Luukkanen toteaa.– Tietysti se edellyttää sitä, että kaupungin päätöksentekoprosessi saadaan alkuvuodesta hyvään malliin Tämän hankkeen rinnalla elää myös koko alueen kaavoitus.

Hämeenlinna AP Sarjanto

Ari-Pekka Sarjanto